tiistai 12. heinäkuuta 2016

Kansainvälisiä kokemuksia

Terve taas!

Tällä kertaa kirjoittelen erilaisista opettavista kokemuksista kesäkuulta.

Minulla on ollut ilo olla mukana kursilla, jossa menimme ryhmänä vaihto-opiskelijoiden ja japanilaisten opiskelijoiden kanssa vierailemaan vuorien keskellä olevassa kylässä. Ensimmäisellä kerralla leikkasimme bambuja vuoren rinteeltä, jotta ne eivät veisi kasvutilaa muilta kasveilta. Tämän jälkeen juhlimme kyläläisten kanssa grillauksen ohella, ja puhuimme kylän ongelmista. Toisella kerralla teimme talkootyömallilla siivousta kylän teiden varsilta, jonka jälkeen taas grillijuhlat. Pääasia oli että tekemällä yhdessä paikallisten kanssa työtä, ja yrittämällä puhua heidän kanssaan oppii todella paljon minkälaisest yhteisöstä on kyse. Kylän isoin ongelma on vähenevä lukumäärä ja ikääntyminen, vaikka se sijaitsi todellä lähellä kahta isoa kaupunkia (Saga ja Fukuoka).

Toisella kurssilla pääsin opettamaan yläasteelaisille kokkausta. Tämä oli osa heidän englanninkielen kurssiaan. Täällä huomasin ison eron suomalaisiin yläasteelaisiin, jotka lähes poikkeuksetta puhuvat sujuvaa englantia. Täällä englannin opettelu aloitetaan ylä-asteella, jolloin heidän kielitaitonsa ovat pahasti jäljessä. Useat heistä sanoivat haluavansa oppia, mutta heillä ei ole käytännöllisesti mahdollista opiskella luokkahuoneen ulkopuolella. Erityisesti puhuminen on heille ongelmana, koska koulu keskittyy kielioppiin ja sanastoon.

Kolmas todella opettava kokemus oli ramadan. Koska useat vaihto-opiskelijat tulivat maista jossa islam on pääuskontona, pääsin kyselemään asiasta tarkemmin. Erittäin mielenkiintoista oli nähdä täysin oman eurooppalaisen näkökannan ulkopuolelta näkymä islamiin. Kokeilin myös itse ramadania nelljän päivän ajan, ja voin todeta, että se ei oikeastaan ollut niin vaikeaa kuin luulisi. Samalla sysäyksellä yliopisto järjesti ramadan-juhlan kuun lopussa, missä porukalla kokkasimme ruokaa eri maista. Ensikosketus uusiin kultuureihin ja eri maiden ruokiin oli todella hieno kokemus.

Tiivistetysti, Sagassa tutustuu helposti useihin uskontoihin ja kultuureihin, sekä yliopiston kautta kursseilla, että vapaa-ajalla. Kokeilkaa kaikkea mitä pääsette kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti